Daar zit ik dan, aan de keukentafel, tussen de rommel met een baby in de draagdoek. Heerlijk aan het slapen, zolang ze maar bij mama is. Vandaag heb ik een paar pogingen gedaan tot het wakker wegleggen in het bedje. Als je kinderen hebt, dan heb je hier vast wel eens iets over gehoord. Als je het al niet ergens gelezen hebt, dan heeft vast wel iemand je ooit gevraagd of je baby al zelf kan slapen. Hiermee wordt bedoeld dat je je baby wakker in het bedje legt en dat ze dan zelf gaan slapen.

our-nursery-9

Het schijnt nogal belangrijk te zijn in Nederland, dat een pasgeboren baby al vrijwel direct zelf kan inslapen in zijn eigen bed. Van verschillende kanten hoor ik deze opmerking of vraag steeds voorbij komen. Iets wat mij een beetje gek in de oren klinkt eerlijk gezegd. Bekijk het namelijk eens zo; een baby groeit in je buik, een heerlijk warm, afgesloten plekje waar niks kan gebeuren en waar de baby alle geluiden en bewegingen van mama kan volgen. Deze bewegingen en geluidjes maken de baby rustig en geven een vertrouwd gevoel. Na 9 maanden komt de baby in een andere wereld terecht. Ten eerste is het velen malen kouder in die nieuwe wereld maar nu opeens bevindt de baby zich buiten de moeder, op een koude afstand. Baby’s die borstvoeding krijgen die komen na de geboorte nog veel in aanraking met de moeder. Huid op huid contact. Natuurlijk gebeurd dit ook als je de fles geeft, maar in beide gevallen is de baby zijn moeder eventjes ‘kwijt’. Waar bevind ik me en waar is mama? Hoe werkt deze nieuwe wereld? Ik krijg opeens voedsel op een geheel andere manier, de ruimte om mij heen is veel groter dan voorheen, ik heb armen en benen die opeens alle ruimte hebben om te bewegen. Dit is vaak niet fijn voor baby’s ook al zou je denken dat het in de baarmoeder nogal krapjes was. Toch is die geborgenheid heel fijn en missen ze dat na de geboorte. Het is ook niet voor niets dat wij onze baby’s zoveel mogelijk mogen knuffelen de eerste maanden.

Zou je kunnen zeggen 9 maanden in de buik en 9 maanden uit de buik? Voordat een baby helemaal gewend is aan zijn nieuwe omgeving?

our-nursery-3

Jaya zucht…. Wat zou ze denken? “Mam, je hebt volkomen gelijk! Heerlijk warm bij jou is mijn favoriete plekje…” of zou ze denken.. “Ik lig liever alleen in mijn bed, op een andere kamer, boven in huis, met allemaal gekke spullen om mij heen die me lijken aan te kijken en die ik net ken..”

We zullen het nooit weten natuurlijk. Daarom is het belangrijk om je gevoel te volgen. Een aantal dagen geleden kwam ik bij ouders van mijn oudste school vriendinnetje thuis. Haar moeder zei; Claud, je kunt het niet beter dan gewoon je gevoel te volgen. Dat is natuurlijk helemaal waar. Het instinct van een moeder, de intiuietie en niet te vergeten ook het gevoel van de vader, is iets waar je op moet leren vertrouwen. Omdat er nu een nieuw persoon in je leven is gekomen, waar je voor moet zorgen en waar je je verantwoordelijk voor voelt, moet je leren te observeren en je gevoel te volgen want als er iets mis is, dan kun je de baby niet even vragen wat er aan de hand is.

Zo zie ik het ook met het ‘wakker in bedje leggen’ verhaal. Doe wat goed voelt, huilt je baby en valt ze daarna in slaap? Prima! Lukt het meteen? Ook prima. Vindt jouw baby het helemaal niks, blijft huilen en na een tijdje zelfs krijsen? Dan is het gewoon niks voor jouw kleintje. Dan proberen we het over een tijdje nog een keer.

Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om dan je baby te laten huilen, na 10 min terug te gaan, te troosten en weer weg te gaan. Er zijn talloze opties en ik denk dat als je wil dat je baby in bedje slaapt en het uiteindelijk ook uit zichzelf inslaapt, dat je dan wel moet doorzetten. Bij sommigen duurt het een week van wegleggen, troosten, weggaan, terug gaan, speen erin, weggaan etc. en bij anderen gaat het vanaf het begin goed.

Wat vind jij van de kwestie ‘wakker in bedje leggen’?

Blijf op de hoogte van de laatste interieur, lifestyle en design trends op DesignClaud

 

Natuurlijke interieurs, reizen, een tikkeltje bohemian en persoonlijke notes van Claudia!

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte

Bedankt voor het inschrijven!