Je hebt vast wel eens gehoord van de Tiny House Movement in Amerika. Ik schreef er al eens een aantal keren over op mijn Engelstalig blog www.designclaud.com tijdens onze wereldreis. We kwamen toen veel in aanraking met andere manieren van wonen, we leerden veel inspirerende mensen kennen en hierdoor kom je op de meest uiteenlopende onderwerpen. Zoals dus de Tiny House Movement. Ik werd geïnspireerd door dit idee nadat ik de documentaire I’m Fine, Thanks had gezien. Een echte aanrader als je nog niet helemaal op de hoogte bent van het Tiny House idee. Lees mijn post over de documentaire en kijk zelf wat je ervan vindt.

Ook schreef ik een aantal keren over het wonen in een trailer home, wonen in een klein vakantie huisje of in een vintage camper. Voor meer artikelen over het wonen in een bijzonder object kan je doorklikken naar mijn categorie Wonen in een….

Geïnspireerd door de Flow

De laatste Flow Magazine schreef over Mini Huis, Maxi Geluk waarin een aantal Nederlanders geïnterviewd werden die allemaal in kleine verrijdbare huisjes wonen van max. 24 m2. Wist je bijvoorbeeld dat je in Nederland alleen permanent in een object mag wonen dat min. 24 m2 is? Hierbij mag je de badkamer en keuken niet optellen. Helaas maakt deze wet het niet mogelijk om dus écht mini te wonen zoals ze wel in Amerika doen. Maar goed, deze kleine mini huisjes zijn echt wel lekker knus en ook best wel mini hoor ;-)

Mini huis in Nederland #1 is de Porta Palace, een tiny house ontworpen door Jelte Glas van Woonpioniers, gemaakt in samenwerking met Daniel Venneman van Hermit Houses. Het mooie van Woonpioniers is dat ze andere manieren van wonen willen ontdekken. Zo ontwierpen ze bijvoorbeeld al eens eerder een boomhut, een yurt (mongoolse tent) en andere vormen om in te wonen. Dit tiny house wordt zo duurzaam mogelijk geproduceerd, zo is de binnenkant en buitenafwerking van hout gemaakt, en geïsoleerd met hennep jute.

Dit tiny house staat op wielen waardoor je dus vaker van plek kunt wisselen. Dat moet ook wel in Nederland want het wordt je niet gemakkelijk gemaakt om met een tiny house ergens permanent te gaan staan en te wonen.

Foto’s via tinyhousenederland.nl

Wat is de gedachte achter het wonen in een mini huis / tiny house?

Je kan jezelf afvragen, waarom zouden mensen in zo’n klein huis gaan wonen op plekken waar ze niet lang mogen verblijven en telkens weer moeten verkassen? Het idee is eigenlijk ontstaan in Amerika toen veel gezinnen en koppels zich gingen afvragen waarom ze eigenlijk zoveel en zo hard moesten werken terwijl ze het helemaal niet leuk vonden wat ze deden. Het antwoord op die vraag was telkens: om de hypotheek te betalen, om mijn auto te betalen, om alle vaste lasten te betalen etc. Maar wat nou als je geen hypotheek hebt? Geen dure auto? Zou je dan niet veel meer geld overhouden? Of minder geld hoeven te verdienen en dus minder te hoeven werken waardoor je meer tijd hebt voor je familie en de echte dingen in het leven?

Hiermee begon de movement zijn vorm te krijgen, gezinnen en koppels verkochten hun dure huizen en dure auto’s en gingen kleiner wonen. Zelfs zo klein dat je alleen nog maar de basis behoeften om je heen hebt en niet meer al die spullen waar je toch niks meer mee doet. Dit gaf men zoveel vrijheid, zo’n fijn en opgelucht gevoel, dat het een movement werd en veel mensen volgden.

Ik kan mezelf heel goed voorstellen dat het een opgelucht gevoel geeft wanneer je al die spullen de deur uit hebt gedaan, je geen duizenden euro’s aan vaste lasten meer hebt en misschien nog maar twee dagen in de week hoeft te werken om je leven te betalen. Dat klinkt toch als een droom? Hartstikke veel tijd voor elkaar, voor het leven en om jezelf te ontdekken!

Wat vind jij hiervan? Ik ben heel erg benieuwd hoe jij hier tegenover staat en of jou dit ook een opgelucht gevoel zou geven, of juist niet.

Blijf op de hoogte van de laatste interieur, lifestyle en design trends op DesignClaud

 

Natuurlijke interieurs, reizen, een tikkeltje bohemian en persoonlijke notes van Claudia!

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte

Bedankt voor het inschrijven!