Als interieurarchitect merkte ik vaak dat men de trap in huis vergat wanneer er over een nieuw interieur nagedacht werd. De trap en/of het trappenhuis ziet men voornamelijk als een functionele ruimte. Maar juist in deze ruimte en met een trap doe je zoveel leuke dingen zodat die ruimte ook bij jouw inrichting behoort. Is de trap toe aan een onderhoudsbeurt of moet deze geheel vernieuwd worden? Kijk dan eerst eens of traprenovatie mogelijk is. Met het renoveren van een trap bespaar je behoorlijk op de kosten en heb je toch een nieuwe trap.

Een nieuwe trap door renovatie

Onze trap in huis zit omsloten door allerlei muren, is al bijna 140 jaar oud en te origineel om te vervangen. De charme van onze oude trap wil ik graag behouden en daarom zou ik kiezen voor traprenovatie. Het renoveren van de trap is een goede oplossing in ons geval. Zo is onze trap bijvoorbeeld ontzettend glad (wanneer je er met sokken op loopt). De treden zijn schots en scheef, wat ook weer zijn charmes heeft en er zitten veel deukjes in. Met een traprenovatie maak je de trap weer helemaal zoals nieuw. Daarnaast is het ook gelijk geluiddempend én, in ons geval super handig, ook anti-slip.

Traprenovatie_trap-vernieuwen-2

Doe je het zelf? Of laat je het doen?

Ik vind klussen heel erg leuk maar het renoveren van een trap trekt mij niet echt. Daarnaast denk ik ook niet dat het mij zou lukken ;-) Gelukkig zijn er wel goede vakmensen die dit heel goed en mooi maken. Zo wordt eerst de huidige trapbekleding verwijderd, indien nodig. Daarna zullen de traptredes opgeschuurd en vetvrij gemaakt worden. Daarna worden traptreden opgemeten om de juiste vlakken te maken waarmee de trap bekleedt gaat worden.

Gesloten en open trappen

Iets geheel nieuws voor mij: een open trap kan ook gerenoveerd worden. Traprenovatie is dus niet alleen geschikt voor de gesloten trap, zoals die van ons, maar ook de open trappen. Bij een open trap worden de treden opgemeten en kant en klaar gemaakt voor plaatsing. Die kun je laten doen of zelf doen.

Wil je meer inspiratie opdoen voor een nieuwe trap of het vernieuwen van de trap? Ga dan niet direct naar de bekende kanalen maar kijk bijvoorbeeld ook eens op websites van interieur blogs, interieur designers of architecten. Hier vind je vaak tijdloze oplossingen die meer stijl uitstralen.

Een natuurlijke uitstraling voor de nieuwe trap

De traprenovatie is geschikt in allerlei materialen zoals linoleum, PVC, vinyl of stoffen bekleding. Maar mijn favoriet zijn de overzet tredes in natuurlijke houttinten. Natuurlijke tinten, materialen en beelden doen het bij mij altijd goed. Van licht hout tot donker gekleurd hout. Maar ook de betonlook mag niet ontbreken in het aanbod. Hier zie je bijvoorbeeld Davos Oak Nature. Een prachtige licht houtkleur met echte houtnerven. Het is nauwelijks van het echt te onderscheiden!

Traprenovatie_trap-vernieuwen

Traprenovatie_trap-vernieuwen

Traprenovatie_trap-vernieuwen

Welke kleur of materiaal kies je voor de nieuwe trap?

Ik ben vrij snel uit mijn keuze voor materiaal maar ik kan me goed voorstellen dat het voor velen niet zo gemakkelijk is. Onze trap is bijvoorbeeld erg donker omdat er geen direct daglicht op valt. Daarom zou ik altijd voor een lichte kleur gaan. Zo zorg je ervoor dat de ruimte lichter oogt. Om het dan nog meer te verlichten is er ook de optie om trapverlichting in de treden te verwerken. Dan zie je de treden extra goed.

Wil je juist een wat stoerdere look? Dan ga je bijvoorbeeld voor de betonlook van Carpetright. Dit geeft de trap een industriele uitstraling en is ook mooie te combineren met een industrieel of modern interieur.

Wil je juist een wat klassiekere look? Dan is Sepia Oak Gladstone erg mooi of juist trapbekleding met een rijke stoffering in een diepe kleur. Durf je met kleur te experimenteren? Ga dan voor een klassieke look zoals bijvoorbeeld diep blauw of diep rood.

 

Blijf op de hoogte van de laatste interieur, lifestyle en design trends op DesignClaud

 

Natuurlijke interieurs, reizen, een tikkeltje bohemian en persoonlijke notes van Claudia!

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte

Bedankt voor het inschrijven!