Afgelopen voorjaar hebben wij voor het eerst ons gras laten verticuteren. Een nieuw begrip voor mij destijds maar toen ik er eenmaal vanaf wist zag ik ook meteen dat het nodig was. Verticuteren is een manier om het gras te onderhouden. Tijdens het verticuteren verwijder je mos en dood organisch materiaal. Dit materiaal verstikt immers je gazon en hierdoor ziet het er minder gezond uit. Gras heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen en met verticuteren geef je het ruimte. Je verwijdert een viltlaag in het gras waardoor het gras zelf weer ruimte krijgt om te groeien.

elektrische-verticuteermachine

Mos en andere plantjes

Wanneer er mos tussen je gras zit dan kan het gras zich niet in de horizontale richting ontwikkelen. Zo zal je nooit een mooi dicht en groen gazon krijgen. Met een elektrische verticuteermachine haal je alle mos en organisch materiaal wat er niet thuis hoort weg. Men adviseert jaarlijks het gazon te verticuteren. Je zult een hoop ‘afval’ van je gras afhalen en het gazon zal er in eerste instantie ook niet zo mooi uitzien. Maar als je dit in het voorjaar doet dan heeft het gras volop de kans om snel en mooi terug te groeien.

Wanneer ga je verticuteren?

Er zijn twee periodes in het jaar dat je mag verticuteren. Het is namelijk een flinke belasting voor het gazon en dus doe je dit wanneer het gras goed groeit. Bijvoorbeeld in het voorjaar van maart t/m mei. Maar het kan ook in het najaar tussen eind augustus en oktober.

elektrische-verticuteermachine

Hoe verticuteer je? Met een elektrische verticuteermachine

Heb je veel tijd? Dan zou je het met de hand kunnen doen. Maar als je al een wat groter gazon hebt dan is dit niet aan te raden. Een elektrische verticuteermachine is dan de oplossing. Als je het vaker gaat doen, aan te raden elk jaar, dan is het een duurzame investering om er een zelf aan te schaffen. Ze beginnen vanaf ongeveer 125 euro. Vind je dit toch te duur? Dan is er ook de mogelijkheid om een verticuteermachine te huren. Zo’n handige machine huur je bijvoorbeeld bij de Gamma.

Behalve het gras doe ik nog meer in onze tuin. Zo heb ik afgelopen jaren een moestuin gemaakt waar ik o.a. pompoenen, tomaten, sla en nog veel meer in heb geplant en gezaaid. Kijk ook eens naar de andere tuin blogs voor meer inspiratie.

Blijf op de hoogte van de laatste interieur, lifestyle en design trends op DesignClaud

 

Natuurlijke interieurs, reizen, een tikkeltje bohemian en persoonlijke notes van Claudia!

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte

Bedankt voor het inschrijven!