Wij staan op het punt om te beginnen aan een verbouwing. Onze schuur, die vastzit aan ons voorhuis, willen we omtoveren tot woonruimte en B&B. Het is een lang proces van vergunningen aanvragen, aannemer vinden, kosten beramen en zo verder. Nu we in het proces van de kosten berekenen zitten stuiten we op veel mogelijkheden en vragen. Zoals bijvoorbeeld hoe we de schuur in de toekomst willen verwarmen. Er zijn zoveel mogelijkheden tegenwoordig, dus waar doe je goed aan? In dit artikel wil ik het hebben over een warmtepomp en de mogelijkheden hiervan.
Duurzaam wonen
Gas, een besproken onderwerp want gaan we allemaal van het gas af of toch niet? Hoe dan ook is het verstandig om je gasverbruik zo laag mogelijk te houden. Maar hoe krijg je een warm en comfortabel huis zonder een al te hoge gasrekening? Hierbij komt de warmtepomp van Greenchoice kijken. Een hybride warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Op deze manier hoeft de CV-ketel bijvoorbeeld al niet te stoken. Dat heeft als resultaat dat je minder CO₂ uitstoot en dus minder gas verbruikt. Deze besparing is direct terug te zien op de gasrekening én ook nog eens voordelig omdat je profiteert van een ISDE-subsidie. Deze subsidie geeft je 1600 euro van het aankoopbedrag terug.
De voordelen van een warmtepomp
Naast dat een warmtepomp voor een flinke daling in je gasverbruik zorgt, draag je ook actief bij aan een beter milieu. Wanneer we allemaal onze CO₂-uitstoot zouden verminderen dan zouden we de klimaatverandering al sneller kunnen voortzetten. Een ander groot voordeel van een warmtepomp is dat het een onderhoudsarm apparaat is en je huis een beter energielabel geeft.
Kan ik een warmtepomp nemen?
Toen mijn man met het idee van een warmtepomp kwam was mijn eerste vraag of het wel mogelijk is in ons huis. We wonen immers in een woonboerderij uit 1889 die niet heel goed geïsoleerd is. Maar de warmtepomp van Greenchoice zou voornamelijk voor ons verbouwde stuk woning zijn en dus verandert dat de zaak. Het huis dient wel een aantal voorwaarden te voldoen om een hybride warmtepomp te laten werken. Denk aan dubbel glas, goede isolatie in de muren, de vloer en het dak. Maar ook het verwarmingssysteem, de CV-ketel en het bouwjaar van het huis is van belang. Let er ook altijd goed op waar je de warmtepomp in huis plaatst. Het apparaat maakt uiteraard geluid en is niet wenselijk naast slaapkamers, woonkamer of keuken. Wij maken een speciale technische ruimte om dit soort installaties in weg te werken. Zo heb je alles bij elkaar en uit het zicht.