De laatste jaren worden we steeds vaker met onze neus op de feiten gedrukt: we verbruiken teveel energie waardoor het niet goed gaat met onze natuur. Je hoort en ziet het overal. Ook al maak je wellicht als individu niet echt een grote impact toch begint het bij jezelf. Zo sta ik er voor de volle 100% in. Net zoals dat je altijd moet gaan stemmen. Je stem laten horen! En dus ook zelf een klein verschil maken zorgt voor een groot verschil met z’n allen. In ons huishouden probeer ik goed op te letten met ons energieverbruik, ons afval en het scheiden hiervan en het onnodig aanschaffen van spullen. Milieubewust wonen is wellicht een uitdaging maar wel eentje die je een goed gevoel geeft wanneer het lukt. Er zijn een aantal super praktische tips die je al heel eenvoudig toepast binnenshuis.

Tips voor een lagere energierekening

#1: Wees selectief wat betreft apparaten

Hoe vaak gebruik je die blender? De broodrooster? Of het tosti ijzer? Heb je de apparaten ook daadwerkelijk nodig?

#2: Check de energielabels

Wanneer je een nieuwe wasmachine aanschaft is het van belang dat je het energielabel checkt. Ga voor een A++ label wat betekent dat het een energiezuinig apparaat is.

#3: Vervang oude apparaten

Wist je dat het soms voordeliger is om een nieuw apparaat te kopen i.p.v. het oude apparaat te laten maken. Daarnaast zijn nieuwe apparaten ook vaak veel zuiniger in verbruik dan de oude.

#4: Breng oude apparatuur naar de milieustraat

Gooi niet zomaar een oud apparaat weg maar breng het naar de milieustraat. Zo wordt het op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Werkt het apparaat nog?  Breng het dan naar een kringloopwinkel. Of wil je er graag nog iets voor hebben? Probeer dan eens Marktplaats.

#5: Ga voor recyclebare apparatuur

Wist je dat er ook apparatuur verkrijgbaar is wat recyclebaar is?

#6: Bespaar op de energie met bespaarstekkers

Bespaarstekkers plaats je tussen een apparaat en het stopcontact. Deze stekker zorgt ervoor dat het apparaat uitschakelt wanneer het niet gebruikt wordt.

#7: Maak apparatuur schoon!

Wist je dat wanneer je een koelkast en vriezer goed schoonhoudt dit ook bevorderlijk is voor het verbruik? Zo verbruikt het apparaat namelijk geen onnodige energie.

#8: Doe alle lampen uit!

Laat geen verlichting branden als het niet nodig is. Ook al is het LED verlichting, het kan gewoon uit.

#9: De verwarming mag een graadje lager

Trek een dikkere trui aan en zet de verwarming iets lager. Hier bespaar je ontzettend veel geld mee en het is beter voor ons milieu. Zo stoken wij thuis heel veel hout in onze houtkachel en hebben vaak de CV niet eens aanstaan.

#10: Korter douchen

Een lekkere warme douche is heerlijk maar kost ook veel water, gas of elektra. Een kortere douche is dus direct een besparing.

#11: Isoleer je huis

Het isoleren van een woonhuis zorgt ervoor dat warmte beter binnen blijft maar ook de warmte beter buiten blijft. Zorg er dus voor dat het huis goed geïsoleerd is.

#12: Batterijen!

Heb je wel eens gezien hoeveel batterijen we jaarlijks weggooien? Ga daarom voor oplaadbare batterijen! Zo belast je het milieu veel minder.

#13: Energieleveranciers

Het is ook verstandig om in de gaten te houden of je de beste deal hebt bij de beste energie leverancier. Energie vergelijken is dus iets wat je elk jaar zou moeten doen. Wat zijn de goedkoopste energieleveranciers van Nederland en bij welke zou je graag een contract willen afsluiten?

#14: Handige huishoudelijke tips

  • Wij gebruiken in plaats van vershoudfolie nu bijenwasdoeken om ons eten vers te houden.
  • Recycle en scheid alle papier, karton en plastic van elkaar
  • Probeer zo min mogelijk restafval te hebben
  • Neem altijd een boodschappentas mee naar de supermarkt
  • Kies voor groente en fruit die biologisch is en zonder plastic verpakt is
  • Gebruik natuurlijke materialen in je interieur en ga voor duurzaam

 

Blijf op de hoogte van de laatste interieur, lifestyle en design trends op DesignClaud

 

Natuurlijke interieurs, reizen, een tikkeltje bohemian en persoonlijke notes van Claudia!

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte

Bedankt voor het inschrijven!