Een hoogtepunt tijdens onze trip door San Francisco was Alcatraz. Alcatraz is een voormalige gevangenis op een klein eilandje in de baai van San Francisco. Zou je Alcatraz willen bezoeken dan raad ik je aan een kaartje te kopen bij Pier 33. Vanuit hier vertrekken de boten naar de gevangenis en zijn de kaartjes het goedkoopst. Op andere plekken in de stad zul je altijd commissie betalen voor het touristenbureautje dat daar de kaartjes verkoopt. Een standaard ticket kost rond de 30 USD per persoon. Vanaf pier 33 duurt het ongeveer 15 minuten voordat de boot aan wal komt op het kleine eilandje. Vanaf dat moment ben jij je eigen gids. Je mag overal rondlopen en kijken, en dat is eigenlijk wel heel erg fijn.

Ik merk zelf wel eens dat ik een beetje verveeld raak wanneer ik met een gids en een groep mee loop. Soms versta ik de gids niet, soms gaat de gids teveel in op 1 onderwerp en soms ben ik al te nieuwsgierig naar het volgende wat nog moet komen.

In het celhuis kan je een audio tour nemen die je rondleidt door het gebouw. Een absolute aanrader! De audio tour heb je voor betaald dus sla het zeker niet over. Je hoort een verhaal over het leven van de gevangenen in de cellen, het werk van de bewakers en hoe gevangenen probeerden te ontsnappen.

Het eiland van Alcatraz

Als je over het eiland loopt vind je allemaal vervallen gebouwen die ooit bewoond waren door de families van de bewakers, die dienden als elektriciteitsgebouwen of als officiersgebouwen.

Het Celhuis in Alcatraz

Zoals ik al zei was het celhuis het meest indrukwekkende van het bezoek aan Alcatraz. Doordat de audio tour zo goed in elkaar gezet is, ervaar je de sfeer van de gevangenis erg goed. Je hoort verhalen van gevangenen zelf, van bewakers en over de ontsnappingen die hier plaats hebben gevonden.

Alcatraz_07

Alcatraz_08

Alcatraz_09

Alcatraz_10

Alcatraz_11

Alcatraz_12

Alcatraz_13

Alcatraz_14

Alcatraz_15

Alcatraz_16

Alcatraz_17

Alcatraz_18

De architectuur van een gevangenis

Misschien zou je er zelf niet meteen aan denken maar een gevangenis heeft een zelfde structuur als een klooster. Er zijn aparte kamers, er is een gezamenlijke eetruimte (ook wel refter genoemd in een klooster), er is een bibliotheek en men moet de regels volgen. Natuurlijk klopt dit alleen maar als we kijken naar de architectuur want een klooster heeft een geheel andere achtergrond dan een gevangenis.

Als je de foto’s bekijkt van Alcatraz dan zie je dat er eigenlijk een heel duidelijk stramien door het gebouw heen ligt. Alleen ligt op dezelfde lijnen; de muren van de cellen, de ramen, de balkons, de trappen etc. Alles is opgezet uit een net van rechte lijnen en met als basis de cellen. Elke cel heeft dezelfde afmetingen en daarom liggen dus ook alle ramen, wanden en vloeren in diezelfde afmeting, of te wel het stramien.

Alcatraz_19

Alcatraz_20

Isolatie in Alcatraz

De audio tour neemt je mee naar de isolatie cellen van Alcatraz. Er zijn vijf isolatie cellen en ze zien er alle vijf verschrikkelijk uit. Neem een kijkje in 1 van de cellen om te ervaren hoe onmenselijk het moet zijn geweest om hierin te verblijven.

Alcatraz_21

Alcatraz_22

Alcatraz_24

Sommige cellen zijn ingericht alsof er nog iemand verblijft. Er staan persoonlijke spullen, schilderijen die de gevangenen maakten, boeken enz.

Alcatraz_25

Alcatraz_26

Alcatraz heeft een aantal ontsnappingen meegemaakt waarvan 1 uiteindelijk wel gelukt is. Drie gevangenen hebben maanden lang hun muur in hun cel proberen uit te hakken totdat de openingen groot genoeg waren om doorheen te kruipen. Op een nacht hebben ze met z’n drieen besloten om te ontsnappen. Alle drie kropen ze door het gat en kwamen op deze manier terecht in een koof waar leidingen en brandtrappen zich bevonden. Natuurlijk niet geschikt voor de gevangenen. De brandtrappen leidden hun naar het dak waar ze weer via een zelfgemaakt touw naar beneden klommen om naar het water te rennen. Het water in de baai van San Francisco is ijs koud en men zou dit niet overleven om 1,5 mijl naar de kant te zwemmen. Eer dat de bewakers er achter kwamen wat er gebeurd was, was het al te laat. Niemand weet of de drie gevangenen de zwem naar de overkant overleefd hebben want er zijn nooit lichamen gevonden.

Alcatraz_27

Het Uitzicht over San Francisco

Vanaf Alcatraz heb je een prachtig uitzicht over San Francisco en de baai, ook wel een ‘million dollar view’ genoemd.

Alcatraz_29

Alcatraz_02

Vertel, zou Alcatraz een hoogtepunt van jou trip naar San Francisco kunnen zijn?

Pin It on Pinterest

Share This

Blijf op de hoogte van de laatste interieur, lifestyle en design trends op DesignClaud

Met rubrieken zoals:

- Interieur en Tuin inspiratie

- "Wonen in een...." bijzonder huis/voertuig of ander bouwwerk

- Het dagboek van een moeder

En nog véél meer!

Bedankt voor het inschrijven!

%d bloggers liken dit: